Sven Nys Wereldkampioen

2e wereldtitel bekroont topseizoen

  • Sven Nys world champion 2013

Acht jaar na zijn eerste wereldtitel bij de elites is Sven er na een indrukwekkend seizoen opnieuw in geslaagd om de regenboogtrui te bemachtigen. Onder luide aanmoedigingen van het Amerikaanse publiek maakte de Kannibaal van Baal in de laatste ronde komaf met een sterke Klaas Vantornout.

“Nu is mijn carrière compleet”, liet Nys zich ontvallen aan de redactie van Sporza. Alsof hij nog iets te bewijzen had aan zichzelf of aan de buitenwereld.

“Vorig jaar zei ik dat het misschien mijn laatste WK was en nu win ik. Dat is ongelofelijk. Ik bedank alle Amerikaanse en Belgische supporters,” aldus Nys.

“Ik zag de fout van Vantornout niet. Ik voelde dat ik de sterkste was, maar ik wist ook dat ik geen fout mocht maken. Na de balkjes was het vol gas naar de finish. Het kostte veel energie, maar ik ben dolblij met deze zege.”

Over hoelang zijn carrière nog duurt wilde Nys geen uitspraken doen. “Ik heb altijd gezegd dat het heel mooi is om te stoppen met een wereldtitel, maar ik ga daar nu geen uitspraken over doen. Deze wereldtitel is nog mooier dan mijn eerste. Die dag vroeger is voor mij nog zo slecht niet geweest.”

Kevin Pauwels was pechvogel van de dag met een aflopende ketting, maar nuanceerde ook de invloed van die pech: “Dit is heel spijtig. Ik denk niet dat ik goed genoeg was om te winnen. Maar eens de ketting er af was, was alles verloren.”

VANTORNOUT: “ZWAAR ONTGOOCHELD”

“Ik ben zwaar ontgoocheld”, verklaarde Vantornout. “Als je zo dicht bij de titel komt, is een tweede plaats niet iets om heel blij mee te zijn.”

“Ik kreeg op het einde van de wedstrijd wat last van de kou. Daardoor begon ik ook kleine foutjes te maken, zoals die hapering aan een net. Sven maakte het verschil in de technische zones. Kracht had ik nochtans genoeg, want in de laatste honderden meters kwam ik nog opnieuw dichterbij. Dus ben ik ontgoocheld, maar anderzijds ben ik blij hier te hebben bewezen dat mijn Belgische titel geen toeval was. Het is nauwelijks te geloven dat ik zo’n constant hoog niveau heb kunnen aanhouden gedurende het hele seizoen.”

DE BIE: “VERDIEND”

De Belgische bondscoach Rudy De Bie was in de wolken met de wereldtitel voor Sven Nys en het zilver voor Belgisch kampioen Klaas Vantornout. “Sven verdient deze wereldtitel na een schitterend seizoen”, stamelde De Bie.

“Hij kende even een dipje na zijn ziekte, maar verzorgde zich goed en misschien had hij daardoor nu wel dat surplus aan krachten om zijn tweede wereldtitel te pakken”, verduidelijkte De Bie. “Hij reed een uitstekende cross, het publiek werd telkens gek als hij over de balkjes sprong.”

Bron: sport.be
Facebook Twitter Pinterest Email
Categories